Fjellklatring på Lønahorgi

Føringstur opp Østpillaren

Fjellklatring med fører på Lønahorgi, Voss. Komfortabel standplass høyt over Lønevatnet. Foto: Wild Voss.

Like nord for Voss ligger Lønahorgi. Med sine 1410 meter over havet er ikke fjellet det aller høyeste på Voss, men ingen av nabofjellene kan måle seg med Lønahorgi når det kommer til estetikk og karakter. Østsiden av fjellet byr på blankskurte stup, ville hengedaler og flott utsikt. En smal og bratt fjellrygg leder mot toppen. Her finner vi mye flott fjellklatring. På denne turen tar vi deg med opp «Pionerruta», en av de letteste og flotteste rutene. ​

At the first belay station
press to zoom
Reaching the top of pitch 2
press to zoom
Rappel!
press to zoom
Starting the second pitch
press to zoom
The impressive SE face of Lønahorgi.
press to zoom
Lønahorgi
press to zoom
1/1

Turbeskrivelse

Denne turen gir deg en glimrende introduksjon til fjellklatring. Nærheten til Voss kombinert med relativt kort anmarsj gir mye tid i tauet sammenlignet med andre klatreturer. Ruta byr på om lag 165 meter med klatring i fast og fint fjell i luftige omgivelser. «Pionerruta» på Østpillaren gjør deg godt forberedt til klatreturer i høyfjellet, for eksempel i Jotunheimen.

Fra startpunktet ved gardstunet Staup følger vi en god sti gjennom skogen til stølen Moldbakken. Underveis beundrer vi jettegrytene som elva Breimo har skapt. Turen går gjennom trivelig furuskog opp mot tregrensa, forbi det idylliske stølstunet Breiming. En bratt oppstigning tar oss inn i Årdalen, en mektig hengedal formet som et digert amfi. Nå har vi Lønahorgi sine ville stup rett over oss. Vi sikter på den markerte Østpillaren, som leder opp mot toppryggen til Lønahorgi. Vi krysser et par elver og frodige, bratte beiteområder før nærmer oss klipper og bart fjell. Her tar vi på oss klatreseler og hjelmer og binder oss inn i tau. Vanligvis bruker vi omtrent 2 timer opp hit.  

 

Klatreruta vi følger byr på 3-4 taulengder (165 meter) med flott og relativt lett klatring. Et par korte passasjer har vanskeligheter opp til grad 4+. Føreren din tar ledelsen og sørger for sikkert håndverk og gode rutevalg. Klatringa følger riss og renneformasjoner i fjell med god steinkvalitet. Omgivelsene mildt sagt spektakulære!

Ruta topper ut på grasdekte hyller nær ryggen som leder videre mot toppen av Lønahorgi. Høyden her er omtrent 950 meter over havet, noe som gir et herlig utsyn mot sør og øst. Det er mulig å fortsette til toppen av Lønahorgi til fots, men det gir en lang retur. Det vanligste er å rappellere ned igjen langs ruta. 3-4 rappeller tar oss tilbake til starten av klatringa. Føreren sørger for at rappellene går trygt for seg og i rolig tempo. Vanligvis bruker vi totalt 5 timer på klatring og rappeller.

 

Vi returnerer samme vei som vi gikk opp. På returen rekker vi en rask, frisk dukkert i en av de flotte jettegrytene langs Breimo.

Klatring på Voss

Ikke alle er klar over at Voss har mye fin klatring å by på. Vi har laget en oversikt over de beste klatrefeltene på Voss. Der kan du lese mer om klatringa på Staup, Lønahorgi, Bolstad og Møn (buldring).

 

Hva får du oppleve?

Denne turen gir en fin introduksjon til fjellklatring. Her får du øve på klatring i taulag, håndtere luftige omgivelser og gjennomføre flere rappeller. Terrenget byr på passelige tekniske utfordringer, men er mindre utsatt for vær og krevende forhold enn lignende turer i Jotunheimen.

Klatring gir deg en følelse av mestring og glede. Følelsen av høyde kombinert med den fysiske og mentale utfordringen krever at du er konsentrert og løsningsorientert. Klatring er derfor en glimrende måte å tømme hodet for alt annet - og bare være til stede i din egen utfoldelse.

På anmarsjen til klatringa passerer vi flott natur og levende kulturlandskap, noe som skaper en stemning av ro og bidrar til en flott og helhetlig naturopplevelse.

Sesong

Denne turen gjennomfører vi på bestilling i perioden 15.juni til 10.oktober.

 

Send oss en epost eller ring +47 93484041 for å bestille fjellklatretur.  Vi har begrenset kapasitet på denne turen.

 

Krav til deltakere

For å ha utbytte av denne turen bør du ha klatret litt utendørs tidligere. Du trenger ikke å kunne klatre på led eller ha brattkort. Du må være i normalt god turform og ha gått turer i ulendt fjellterreng. Du må tåle høyder og luftig terreng.

 

Nødvendig bekledning og utstyr

På denne turen trenger du:
- Gode tursko eller fjellstøvler.

- Vind- og vanntette klær.

- Varm genser eller jakke.

- Lue og hansker.

- Ekstra t-skjorte og/eller ulltrøye.

- Solbriller og solkrem.

- Drikkeflaske, niste og litt tursnacks.

- Vandrestaver kan være lurt.

 

Wild Voss stiller med alt nødvendig sikkerhetsutstyr og klatreutstyr (sele, hjelm, tau og sko).

 

Praktiske detaljer

Møt opp på Tre Brør Kafé (Google Maps) kl 8.00. Der hilser vi på hverandre og tar en rask gjennomgang av bekledning og utstyr. Vi kjører til Staup, 10 minutter utenfor Voss.

Det er mulig å møte opp direkte ved  klatreklippene på Staup (Google maps). Dit kommer du ved å kjøre E16 ut av Voss i retning Gudvangen i ca 7 km. Ved avkjøringa til Smalahovetunet, ta av mot venstre (motsatt side av veien) opp den bratte grusbakken. Parkering på toppen, på venstre side før brua. NB! Vis hensyn til beitedyr langs grusvegen! Lukk grinder bak deg.

Turen tar 8-9 timer fra bil til bil. Det vil si at vi vanligvis er tilbake på Voss innen kl 18.

 

​Priser og vilkår

Fjellklatring på Lønahorgi har en fastpris på kr 5900,-.  

Gruppestørrelse: 1-2 deltakere per fører. Nedre aldersgrense for barn er 15 år.

Inkludert i prisen:

 • En full dag på fjelltur med fjellklatring og rappell ledet av sertifisert klatreinstruktør.

 • Råd og veiledning underveis.

 • Alt nødvendig sikkerhetsutstyr.

 • Alt nødvendig klatreutstyr.

 

Ikke inkludert i prisen:  

 • Tog eller annen reisemåte til Voss.​

 

Ved å reservere plass på denne turen aksepterer du våre kjøps- og avtalevilkår (pdf).

Turen går i fjellterreng og er utsatt for vær og vind. Forholdene på ruta avgjør om det lar seg gjøre å gjennomføre klatringa som planlagt. Vi gjennomfører alternativt opplegg hvis forholdene krever det.

Litt om ansvarlig turisme og bærekraft

Wild Voss jobber kontinuerlig med å redusere det økologiske fotavtrykket til våre turar og aktiviteter. Vi følger de oppdaterte GSTC-kriteriene for et ansvarlig reiseliv. Som deltaker på en av våre turer kan du være trygg på at:

 • Vi ferdes sporløst og i tråd med «Leave No Trace-prinsippene».

 • Vi benytter utslippsfri infrastruktur når det er mulig.

 • Våre turer går til fots, på truger eller på ski. Vår ferd i naturen bidrar ikke til økte klimagassutslipp, og fører med seg minimale konsekvenser for økosystemene omkring oss.

 • Guiden din deler gjerne sin kunnskap om lokal natur, kultur og steder vi besøker.

 • Vi støtter ansvarlige, lokale bedrifter.

 • Guiden din vil framsnakke varsom og naturvennlig ferdsel og øke bevisstheten din om lokalt dyre- og planteliv.

 • Vi følger lovar og regler for ferd i fri natur og i kulturlandskap.

 • Vi jobber for å minimere avfallsmengden, og velger derfor produkter og emballasje med lang levetid.

Har du spørsmål om turen?

Kontakt Øystein på +47 93484041 eller send en epost til post@wildvoss.no

Turdetaljer fjellklatring på Lønahorgi

 • Samlet distanse: Omtrent 8 km (rappell ned ruta) eller 13 km (Lønahorgi rundtur)

 • Estimert tidsbruk: 8-9 timer fra bil til bil.

 • Samlet stigning: 800 meter (rappell ned ruta) eller 1250 meter (Lønahorgi rundtur).

 • Turgradering: Ekspert – sort. Klatring opp til grad 4+. Rappeller. Bratt og ulendt terreng. Kryssing av elver.

 • Familievennlig: Nei. Aldersgrense 15 år.