Sportsklatring på Bolstad, Voss.

Klatring på Bolstad (Nåli)

Over vakre Horvei ved Bolstadøyri ligger en kilometer lang og opptil 110 meter høy klippe. Klippen kalles Nåli av noen – Bolstad av andre. Veggen er bratt, imponerende, nesten truende, og byr på klatring i toppklasse.

TørketidRuterGraderHøydeSolBarnevennlig?Anmarsj
Rask (< 6t)853+ til 9-15 til 120 mkl 11 – 21Nei0-15 min

Veggen er lett synlig fra E16. Her finnes både lange og skikkelig lange bolta ruter. Flere av rutene har klassikerstatus. Veggen har også noen imponerende tekniske ruter, og noen korte og mindre imponerende kilesikrede ruter. Her er det så store arealer med stein at det fortsatt er stort potensiale for nye ruter, både små, store og episke prosjekter.

Sørvestlige del av den imponerende klippeveggen Nåli ved Bolstad. Foto: Svein Ulvund (fotovoss.com)

Nåli byr på sør- og vestvendt klatring, som betyr at veggen får mye sol. Veggens bratthet bidrar videre til at rutene i all hovedsak tørker fort etter regn. Det er bra, for Bolstad får mye regn. Veggen ligger like ved grusveien til hytteområdet Geilane. Det betyr at anmarsjen er ikke-eksisterende for de nærmeste rutene, og opp til 15 minutter for sektorene som ligger lengst unna.

Ruter og sektorer

Veggen er høy og har lang utstrekning. Noen av rutene går helt til topps, men de fleste av rutene har snufester i nedre del av klippen. Klatring finnes langs det meste av veggen, men den største tettheten av attraktiv sportsklatring finnes i sektorene nærmest tunnelen ( 0 – 5 minutter anmarsj fra parkeringsplassen).

Sektoren som kalles Fyrsteveggen har boltede ruter som går helt til topps på klippen. Flere av disse rutene er å regne som klassikere, med flott, bratt og luftig klatring rundt grad 7.

Dem som besøker veggen for første gang eller ønsker lette og lett tilgjengelige bolta ruter kan med fordel kose seg med rutene i Tunnelveggen, rett ved parkeringsplassen.

Sektoren som kalles Pillaren (Nåli) er den mest framtredende og imponerende sektoren. Dette klippepartiet har en gulgrå farge, er svakt overhengende og relativt formasjonsfattig. Her finnes de vanskeligste boltede rutene. Flere av disse rutene fortsetter som tekniske ruter til topps på klippen. Denne sektoren har vært brukt til basehopping.

For komplett oversikt over sektorer og ruter må du skaffe deg Klatrefører for Bergen – naturlig sikrede ruter. Der er klatringa på Bolstad tatt med. Klatrefører får du kjøpt på Skandinavisk Høyfjellsutstyr, Voss (Google maps).

Bakgrunn og status

Det var et knippe framoverlente, visjonære og dyktige klatrere som begynte å etablere ruter her en gang utpå nittitallet. Noen av dem utgjorde kjernen i klatremiljøet på Voss, andre pendlet inn fra Bergen. Det var uansett ingen enkel oppgave å etablere de lengste og bratteste linjene.

På rutene er det brukt bolter fra den gang da, for det meste av høy kvalitet. Vær likevel klar over at slitne bolter kan forekomme. Enkelte av rutene har innslag av løst fjell. Noe å tenke på både for sikrer og for deg som ferdes under andre klatrere.

Det er fortsatt god plass til flere nye ruter.

Vil du lære å klatre?

Vi arrangerer kurs i sportsklatring og naturlig sikret klatring. Klatring er for alle!

Veibeskrivelse og anmarsj

Fra Vossevangen, følg E16 mot Bergen i om lag 28 km. Ved enden av Evangervatnet (Vassendtunnelen), ta av til høyre i en avkjøring som kommer litt brått på. Kryss broen over elva og ta av til høyre inn på veien mot Horvei.

Kommer du fra Bergen så er det greiest å ta av til Bolstadøyri. Ta til høyre i første kryss etter brua over elva og følg elva østover i omtrent 3 km. Ta av til venstre mot Horvei når den tid kommer.

Følg skilting mot Geilane. Husk å betale veiavgift i bunnen av den første virkelig bratte bakken. Parkering på liten lomme ved Tunnelveggen eller i svingen et par hundre meter nedenfor.

Anmarsjen er lik null for rutene nær Tunnelveggen. Noe lengre og mer plundrete anmarsj for sektorene lenger mot nord.

Mer info

Den legendariske nettsiden til Ivar Vatne inneholder fyldige og frodige beskrivelser av rutenes opphav. Ordinære fakta om rutene finner du også. Fyll kaffekoppen eller åpne en øl og sjekk ut Nåli i Flammar: http://www.ivarvatne.com/vkk/kla_naal.html .

Klatringa på Bolstad er beskrevet i «Klatrefører for Bergen – naturlig sikrede ruter». Føreren får du kjøpt flere steder, blant annet på Skandinavisk Høyfjellsutstyr Voss.

Relaterte innlegg

Photo_Jon_Hunnålvatn_Tøn-09869 (1)

Rappell: metoder og sikkerhetsmomenter

Ski og tog i Raundalen

Ski og tog i Raundalen (med video)

Klatreopplevelse på Staup, Voss.

Klatring på Staup (Staupsberget), Voss