Med kart og kompass i vinterfjellet

Her er 13 tips om kart og kompass til deg som ferdes på ski i i høyfjellet om vinteren.

13 tips til bedre orientering.

De færreste av oss legger ut på tur i vinterfjellet når været er dårlig og sikten elendig. Det skal vi heller ikke gjøre. Det er nemlig risikabelt. Når naturen viser muskler og lar kreftene slippe fri, er det best å holde seg innendørs.

Likevel. Vi bor på Vestlandet. Hvis vi bare skal dra på tur når sola skinner, så blir det ikke mange turene på oss. Vi må våge oss ut også når været er halvgodt. Da får vi behov for å kunne finne fram med kart og kompass. Her er 13 tips om kart og kompass til deg som ferdes på ski i i høyfjellet om vinteren.

Ski Hurrungane
Noen ganger er det ekstra hyggelig å finne hytta. Fra Hurrungane i januar.

1. Planlegg turen. Tegn gjerne inn ruta på kartet på forhånd. Marker steder hvor du må være ekstra årvåken, gjerne med et utropstegn. Går du forbi hytter på turen? Marker dem også, gjerne med gul markeringstusj. Hytter byr på nødly i en krisesituasjon.

Kart Kaldevasshytta
Ruta er tegnet på kartet – inkludert vurderingspunkter der jeg må være ekstra våken.

2. Ha kartet framme hele tida. Da må du ha ei kartmappe som duger. Kartmappa må være vanntett, lett og sitte tett på kroppen. Jeg foretrekker gjennomsiktige kartmapper i plast. Jeg monterer snor til å ha bak nakken og snor med karabiner til å ha rundt livet. Kartet ligger sånn at området jeg går i peker inn mot kroppen. Da unngår jeg at regn og sludd og fokk legger seg på kartet mens jeg går. Hvis jeg er smart (og heldig) kan jeg brette kartet slik at siste del av turen ligger synlig på den andre sida a plastmappa. Da snur jeg bare kartmappa før siste del av turen.

3. Bruk et skikkelig kompass – og vær forberedt på å måtte gå på kompasskurs over lengre avstander. Skaff deg et speilkompass først som sist – helst med bratthetsmåler inkludert. Fest snora på kompasset til jakkelomma di, så er det lett tilgjengelig.

Skaff deg et speilkompass og ei god kartmappe. To stropper på mappa er nødvendig.

4. Les kart i finvær – og legg merke til hvordan det du leser ut fra kartet ser ut i virkeligheten. Et kart er en forenkla modell av virkeligheten. Mange terrengdetaljer er ikke med på kartet. Hvis virkeligheten ikke stemmer med kartet – så er det virkeligheten som vinner. Du blir ikke god til å orientere uten å lese kart hele tida.

5. Lær deg å tenke SARTTO. Hva det er? Et system for å planlegge en etappe på turen, inkludert kompasskurs. Et SARTTO-skjema gir informasjon om Stedet du skal til, Avstanden dit, Retningen du skal gå i, forventet Tidsbruk, beskrivelse av Terrenget og «Oppfanget». Hva et oppfang er? Det er den lett gjenkjennelige terrengformasjonen som du med sikkerhet vil komme til hvis du går for langt på kompasskursen. Et slags sikkerhetsnett som du legger inn når du tar ut en kompasskurs.

Eksempel på SARTTO-skjema.
Eksempel på SARTTO-skjema.

6. Samle informasjon aktivt. Mange terrengformasjoner er visket ut av snøen, og sikten er ofte begrensa. Vinterfjellet gir deg få holdepunkter under orienteringa. Da må du være ekstra nøye med å søke informasjon fra omgivelsene. Skaff deg oversikt når du skal lese kartet. Det betyr at du må fram på kanten, opp på knausen, ut av bekkedalen. Er du usikker på hvor du er? Sannsynligvis fordi du står i et søkk der du ser lite.

7. Ta ut relativt korte kompasskurser. 1-2 km er nok. Da øker du sannsynligheten for å treffe. Har du glemt hvordan du tar ut kompasskurs? Få en oppfriskning på Åsnes Academy.

8. Dobbeltsjekk alltid kompasskursen. Gir den mening? Hvilken himmelretning skal du gå i? Mot nordvest? Da bør kursen være omtrent 315 grader. Fikk du 320? Da stemmer det nok. Fikk du 135? Da har du lagt kompasset feil vei mens du tok ut kursen.

9. Bruk siktepunkter foran deg på kompasskursen – hvis sånne finnes. Det kan være store steiner, en klippevegg, master, hytter, skavler e.l. Når du har funnet et siktepunkt som ligger på din kompasskurs – legg vekk kompasset og gå til punktet. Gjenta prosedyren. Dette gir effektiv forflytning. Speilkompasset er til stor hjelp i sånne situasjoner.

Bruk siktepunkter i terrenget, og som ligger på kompasskursen din.

10. Ikke gå tom for energi. Det er mentalt og fysisk krevende å drive med finorientering i dårlig vær i vinterfjellet. Pass på at du spiser og drikker jevnlig, minst én gang i timen. Ellers går du lett tom. Da mister du konsentrasjonen og gjør feil. Og det er det siste du trenger. Innstill deg på at det kommer til å ta tid å finne fram med kart og kompass. En fart på 2-3 kilometer i timen er det beste du kan få til hvis du er god til å orientere.

11. Bruk skiene dine som siktelinje når du går på kompasskurs i dårlig sikt. Hvis du mangler gode siktepunkter i terrenget foran deg, så kan du holde kursen ved å la kanten på en av skiene under deg samsvare med retningen på kompassets linjal. Kompasset holder du i hånda foran deg. Det er krevende å gå sånn over lange distanser, men det funker.

Ski som siktlinje
Bruk skia som siktelinje når du går i dårlig sikt og ikke har andre referanser.

12. Bom med vilje. Når du tar ut kompasskurs mot en liten formasjon i dårlig vær – sikt bevisst litt til siden for målet. Du kommer nemlig til å bomme på målet. Hvis du har forberedt deg på å f.eks bomme mot vest, så vet du at du skal leite mot øst. Det vet du ikke hvis du trodde du kom til å gå rett på – men bommer. Da må du i verste fall leite både mot øst og mot vest for å finne punktet.

13. Lag deg en forventning om den neste etappen du skal gå. Del den gjerne med kompisen – eller snakk med deg selv: «Vi skal fortsette østover i flatt terreng og ha den lave ryggformasjonen rett til venstre for oss i omtrent èn kilometer. Der svinger ryggen mot nord, mens terrenget foran oss åpner seg. Da har vi kommet til 1183-vannet. Vi krysser det på kompasskurs 88 grader i 800 meter, til vi ser klippeveggen reise seg i østenden av vannet.» Hensikten med forventningen er å fange opp feil tidlig, i tilfelle du mister retningen. Nedenfor ser du et eksempel fra en tur i fjor høst.

Videoklipp 1: Finner ut hvor jeg er – og lager forventning om neste etappe:

Videoklipp 2: Realitetsorientering. Stemte forventningene med virkeligheten?

Vil du lære mer om bruk av kart og kompass i praksis? Bli med på et av våre kurs i vinterfriluftsliv!

Relaterte innlegg

20240125_113756

Lære om snødekke-undersøkelse på observasjonstur med Wild Voss.

ski-train-cover

Ski og tog i Raundalen (med video)

Topptur ved skredfare 3

Topptur ved skredfare 3