Raundalsryggen Skipadalsnuten

Raundalsryggen på Voss

Turen over Raundalsryggen på Voss er en av de flotteste langturene på ski i Vossafjella. Turen byr på mange motbakker, nærkontakt med mektig fjellnatur, og en utsikt som er mildt sagt spektakulær. Når det klaffer med snøforholdene, kan du se fram til noen virkelig flotte nedkjøringer også.

Her kan du bestille guida tur over Raundalsryggen

Raundalsryggen og Skipadalsnuten.
Drømmeforhold på vei mot Raundalsryggen. Skipadalsnuten i bakgrunnen.

Turen er lang og går i høyfjellsterreng. Hvis været blir dårlig og sikten forsvinner, blir dette fort en krevende og til dels utsatt tur på grunn av mange terrengfeller tett på ruta. Vi beskriver her ruta fra vest mot øst, men turen kan like gjerne gås i motsatt retning. Det er fullt mulig å forlenge turen og velge alternative opp- og nedganger. Tidsestimatene våre inkluderer pausetid.

En god beskrivelse av ruta finner du i boka «Kremturar i Vossafjella» av Sveinung Klyve.

Her finner du oppdatert værmelding for Horndalsnuten (yr.no).

Skiple – Horndalsnuten (1461)

Det brøytes tidvis en parkeringslomme på sørsida av veien, like øst for bebyggelsen på Skiple. Der er det plass til et par biler. Parkér hensynsfullt slik at grunneiere kommer forbi med traktor/bil og gjør plass til andre som vil på tur.

Horndalsnuten kart
Ruta fra Skiple mot Horndalsnuten. Kart henta fra UT.no

Følg ubrøyta grusvei forbi bommen, sørover i retning stølen Horndalen. Vær forberedt på å bære skia et stykke, avhengig av snøforhold. Beregn ca 1,5 time opp til Horndalen. I Horndalselvi er det vanligvis mulig å fylle vann. Det finnes ingen andre vannkilder seinere på turen.

Ruta videre går i retning Horndalsbotnen, på nordsida av alle bekkene. Her går du inn i flott fjellterreng, med de ville nordsidene av Horndalsnuten og Skipadalsnuten rett foran deg. Sikt på Vatnaknausen mot vest. Her er det relativt greit å holde seg unna skredterreng, men vær obs på enkelte små heng. Hold godt unna utløpsområdene under nordflanken til Horndalsnuten.

Les oppdatert skredvarsel for region Voss her. (varsom.no)

Horndalsbotnen
På vei inn i Horndalsbotnen. Horndalsnuten rett forut.

Mellom Vatnaknausen og Horndalsnuten
På ryggen mellom Vatnaknausen og Horndalsnuten, ca 1300 moh. God stemning og nydelig utsikt!

Ryggen mellom Vatnaknausen og Horndalsnuten er bred og lettgått, men pass på hengeskavler mot øst idet du begynner den siste stigninga mot Horndalsnuten. Det kan være lurt å krysse toppflanken mot sør, og vinne de siste høydemeterne ved å følge den slakere ryggen.

Skiple – Horndalsnuten: 4 timer. 1100 meter stigning.

Horndalsnuten – Skipadalsnuten (1496)

På Horndalsnuten tar du fellene av for første gang på turen. Legg skisporene mot sørøst nedover den brede ryggen. Dette er enkelt terreng, men styr godt unna de store hengeskavlene på nordsida av ryggen! I år med lite snø kan det være lurt å runde 1250-høyden på sørsida. Du kommer nå til det laveste punktet på ryggen mellom Horndalsnuten og Skipadalsnuten. Vanligvis er det best å ta skia på sekken herfra.

Ruta fra Horndalsnuten over Raundalsryggen til Seldalsnuten
Ruta fra Horndalsnuten over Raundalsryggen til Seldalsnuten. Kart henta fra UT.no.
Skipadalsnuten topptur
På vei opp mot Skipadalsnuten

Ryggen videre østover er stedvis bratt, men ikke utsatt. Her er det ofte hard og/eller isete snø. Det kan være lurt å ha med seg ei lett alpinøks til å hogge fottrinn opp enkelte passasjer. Vær obs på at det kan henge store skavler på nordsida av ryggen – unngå disse. Du kan gå til fots hele veien til toppunktet, 1496 meter over havet. Nydelig rundskue!

Horndalsnuten – Skipadalsnuten: 2 timer. 275 meter stigning.

Skipadalsnuten – Seldalsnuten (1548)

Du står nå ved starten på en nokså flat og bred fjellrygg som leder østover. Foran deg ser du de avrundede toppene til Seldalsnuten og Olsskavlen. Lurt å fortsette med feller under skia.

Seldalsnuten ski
Fra Skipadalsnuten i retning Seldalsnuten. Høyde 1473 til venstre. Olsskavlen lengst bak.

Om du ønsker å stå på Seldalsnutens aller høyeste punkt, legger du inn en liten avstikker mot 1497-høyden. Dit kommer du ved å legge sporet østover noen hundre meter, før du svinger av nordover opp i et lite skar øst for toppen. Her kan du velge å avslutte turen ved å følge Fribottseggi mot nord og nordvest ned til Horndalen. Følg i så fall ryggen ned til tregrensa før du krysser elva Fribotto og sikter på stølen i Horndalen.

Turen videre mot Seldalsnuten følger ryggen ned til et skar før 1473-høyden. Her har du to alternativer:

1. Du kan følge ryggen over 1473, ta av fellene og skli ned nokså bratt langs ryggen (ca 30 grader) til skaret. Her kan det være utsatt ved isete forhold.

1473-høyden
Ned ryggen fra 1473-høyden

2. Du kan ta av fellene og renne ned flanken sør for 1473. Stort sett fin og uproblematisk nedkjøring, men med et lite heng før bunnen. Vær obs på fallende snø og is fra stupene over deg hvis stola står på. Best å kjøre én og én forbi det mest utsatte partiet. Fra bunnen av bakken tar du på fellene og går opp på ryggen igjen.

Raundalsryggen

I skaret er det på med fellene igjen. Følg ryggen over liten høyde (1430). Her svinger ryggen sørover, og du får et godt inntrykk av Seldalsnuten sin mektige toppskavl. Den skal du ha i minne helt til du har kommet ned til Rastaklov. Sporet opp mot Seldalsnuten legger du godt inne på ryggen, langt unna toppskavlen.

Skipadalsnuten – Seldalsnuten: 1,5 timer. Ca 200 meter stigning, avhengig av variant.

Seldalsnuten – Olsskavlen (1576)

Ta fellene av og følg ryggen nordøstover mot Rastaklov. På kartet ser dette lett ut, men ryggen er stedvis smal og det er lett å komme for nær de store skavlene til venstre for deg. Denne passasjen er ingen spøk i dårlig sikt. Her kreves konsentrasjon! Du passerer enkelte brattere heng, opp mot 30 grader, på vei ned til skaret som heter Rastaklov, ca 1340 moh.

Ned fra Seldalsnuten
Ned fra Seldalsnuten. Den store skavlen på Seldalsnuten er lett synlig til høyre.

Her er det på med fellene for siste gang. Ryggen videre starter med et bratt heng, ca 35 grader bratt. Her er det grunn til aktsomhet, særlig når vinden blåser fra sørøst. Vær fortsatt obs på skavlene på din venstre side, nord for ryggen.

Tilbakeblikk mot Seldalsnuten.
På vei mot Olsskavlen fra Rastaklov. Tilbakeblikk mot Seldalsnuten.

Ruta videre mot toppen av Olsskavlen er stort sett enkel. En halv kilometer nordvest for toppen tar ryggen slutt, og du går inn i de siste slake motbakkene mot toppen. Her kan det være krevende å finne retningen i dårlig sikt. Bruk kompass. Den sørligste varden er det høyeste punktet. Gratulerer, du er nå på det høyeste fjellet i Voss Herad!

Seldalsnuten – Olsskavlen: 1,5 timer. Ca 250 meter stigning.

Olsskavlen – Voll

Nå venter 1000 høydemeter med nedkjøring i varierende terreng. Dette er en av de lengste nedkjøringene i Vossafjella! Ta av fellene og sett kursen nordover. I starten byr terrenget på flere små søkk der du kan finne god snø å kjøre i, også seint på våren. Hold nordover mot Tungefjellet. Ikke la deg friste til å kjøre ned mot nordvest for tidlig.

Tungefjellet Raundalsryggen
Ruta fra Rastaklov til Olsskavlen, inkludert nedkjøring mot Voll. Kart henta fra UT.no.
Nordflanken på Olsskavlen.
Ned den flotte nordflanken på Olsskavlen.

Om våren og ved stabile snøforhold kan du vurdere å kjøre ned i renna mot Mysedalen og videre nordover i retning Høghaug. Ellers er den vanligste og tryggeste ruta å legge nedkjøringa over Tungefjellet. Her er det ofte avblåst og steinete.

Vær obs på flere korte, nokså bratte (ca 30 grader) heng mellom 950 meter og 700 meter nord for Tungefjellet. Her finner du ofte fin snø å kjøre i.

Tungefjellet Nord
Nord for Tungefjellet venter fint skiterreng, men vurder skredfaren nøye.

Broen ligger ca 580 moh , nord for Høghaug. Det er hogd ut en skitrasé gjennom skogen her. Når det er nok snø kan du beholde skia på helt til brua over Raundalselvi. Derfra er det kort vei til hovedveien.

Olsskavlen – Voll: 1 time. Ca 1000 meter nedkjøring.

Raundalsryggen med guide

Har du lyst til å være med oss over Raundalsryggen? Vi arrangerer guida turer hele vintersesongen. Les mer og meld deg på her!

Raundalsryggen april
Glad gjeng på vei over Raundalsryggen i april

Relaterte innlegg

Ski og tog i Raundalen

Ski og tog i Raundalen (med video)

Topptur ved skredfare 3

Topptur ved skredfare 3

toppturkurs

På toppturkurs med Wild Voss