Toppflanken mot Langeskrednovi

Topptur til Langeskrednovi (1044)

Trenger du tips om en topptur nær Voss, som unngår skredterreng, har stor sannsynlighet for å levere urørt løssnø – og byr på skikjøring av høy kvalitet? Les videre. Ukas topptur gikk til Langeskrednovi i Øvstedalen.

Toppflanken mot Langeskrednovi
Toppflanken mot Langeskrednovi.

Noe av det beste og kanskje mest unike med Vossafjella er det rike utvalget av toppturer som unngår skredterreng. Rundt Voss ligger tallrike små sidedaler med avrundete topper i alle himmelretninger. Vanligvis byr vintrene på rikelig med lavtrykksaktivitet, noe som sikrer en lang skisesong og mye skivennlig terreng. I Øvstedalen nord for Bolstadøyri finner vi et eksempel på en skjult toppturperle som er vel verdt et besøk.

Øvstedalen ligger nord for Bolstadøyri. Langeskrednovi markert med blått. Kart: UT.no.

Onsdag var det klart for «ukas topptur» . Konseptet er enkelt: Mandag ved lunsjtider publiserer vi turforslaget for onsdagens topptur. Deretter er det påmelding. Førstemann til mølla får plass. Mandag morgen satt jeg og grublet på hvilken topptur jeg skulle velge, med disse forholdene å ta hensyn til:

  • Minst to uker siden forrige snøfall. Generelt lite snø i fjellet.
  • Klart og kaldt vær over lang tid har skapt en komplisert skredsituasjon med varslet faregrad 3 og «vedvarende svakt lag» som skredproblem.
  • Nylig vind fra øst har herjet med snødekket mange steder i fjellet. Finnes det noe annet enn fokksnø eller skare noe sted?
Hentet fra varsom.no onsdag 10.februar. Best å kjøre safe.

Jeg bestemte meg for å legge disse premissene for rutevalget – for å redusere antallet kandidater:

  • Unngå skredterreng i størst mulig grad
  • Ruta må ha formiddagssol.
  • Sannsynlig tilgang på urørt løssnø (ikke oppkjørt).
  • Unngå fokksnø i størst mulig grad.
  • Ikke aktuelt å bære skia.

Lista over kandidater blei kort. Valget falt på Langeskrednovi (1044) i Øvstedalen.

Øvstedalen er en interessant plass. Dette vesle dalføret ligger som en avskjermet og anonym sidedal nord for Bolstadøyri og E16. Jeg ble selv kjent med området etter å ha leid hytte i dalen i flere år. Jeg har mange gode turminner fra Langeskrednovi (1044) og fjellets herlige, østvendte toppflanke.

Onsdag morgen parkerte vi bilene nær de innerste gårdene i Øvstedalen. Biltermometeret rapporterte om 20 kuldegrader. Den lave morgensola traff oss ikke der kalde fingre plundra med å få på skistøvler og legge feller under skia. Heldigvis steg temperaturen markant så snart vi begynte på stigninga. En vakker vinterdag var på vei.

Ruta starta ved å krysse et jorde like vest for bekken med det sjarmerende navnet «Galnegrovi». Vi fant rikelig med skispor i skogen oppover. Vi sikk-sakket oss opp mellom bjørkekratt og grantrær. Snøen lå dyp nok til at det var uproblematisk å ta seg fram med ski på beina.

Oppe ved tregrensa kom vi inn i åpent, småkupert fjellterreng. Her lå løssnøen dyp og fristende, med mange nydelige signaturer etter andres nedkjøringer. Idet vi rundet en knaus snaue 700 moh, så vi inn i toppflanken for første gang på turen. Den så helt sjukt flott ut! Riktignok hadde mange andre besudlet den med sine skispor før oss, men det var rikelig med urørt snø fortsatt. Dessuten så det ut til å være løssnø fra topp til bunn.

Herlig løssnø både i skogen, ved tregrensa og i toppflanken!

Før vi begynte sikk-sakkingen opp selve hovedflanken, passerte vi en litt kronglete bekkedal. Lurt å planlegge returen her for å unngå knot på vei ned. Hovedflanken på Langeskrednovi kan skilte med 300 høydemeter med drømmeterreng: 25-27 grader bratt, god plass, ingen skredproblematikk. Flanken samler snø når vestaværet står på, så her legger snøen seg tidlig og blir liggende lenge.

Etter en halvtimes lunsjpause nær toppen tok vi av fellene og gjorde klar til dagens høydepunkt: Nydelig skikjøring i herlig løssnø fra topp til bunn! Latteren og jubelropene våre jaller sikkert enda mellom dalsidene der inne.

Vil du også være med på ukas topptur? Les mer og meld deg på her!

Fakta om turen:

Kart Langeskredsnovi
Kartskisse med ruta til Langeskrednovi tegnet inn. Henta fra appen Norgeskart friluftsliv.

Reise dit: Følg E16 til Bolstadøyri stasjon. Kjør over brua og ta av til høyre. Fortsett i ca 1 km. Følg skilting mot Øvstedal (venstre). Kjøretid fra Bolstadøyri: ca 20 min.

Startsted: P-plass ved broa før de siste gårdene i Øvstedalen. Ta gjerne skia på ved bilen.

Distanse: 3-4 km totalt.

Stigning: Drøye 700 meter. Starthøyde: 320 moh. Topp: 1044.

Terrengklasse: 1 – Enkelt.

NB! Veien fra Bolstadøyri til Øvstedalen kan være glatt og vanskelig. Anbefaler 4-hjulstrekk eller kjettinger.

Relaterte innlegg

Photo_Jon_Hunnålvatn_Tøn-09869 (1)

Rappell: metoder og sikkerhetsmomenter

Ski og tog i Raundalen

Ski og tog i Raundalen (med video)

Sportsklatring på Bolstad, Voss.

Klatring på Bolstad (Nåli)