Klatreopplevelse på Staup, Voss.

Klatring på Staup (Staupsberget), Voss

Like nord for Voss sentrum ligger de flotte klatreklippene som kalles Staup. Lette ruter, idylliske omgivelser, god fjellkvalitet og kort avstand til Voss gjør dette til et attraktiv klatrefelt for mange. Her finner du informasjonen du trenger og klatrefører for Staup.

Tørketid:Ruter:Grader:Høyde:Sol:Barnevennlig?Anmarsj:

Kort ( < 6t)

25

2+ til 7+

​12 – 28m

​Kl 6 – 16

​Ja.

2 min.

Staup er et flott sted for familier og klatrere som er på jakt etter lette til moderat vanskelige ruter. Områdene under og nær klippene innbyr til avslapping, lek og hygge. Feltet har også et knippe lette, kilesikrede ruter. De fleste av rutene følger delvis sammenhengende linjer langs lister, riss og diedre. Det er lett å ta seg til toppen av klatreklippen for å rigge topptau. Rappell fra trær er nødvendig for å få tilgang til snufestene på toppen av rutene.

Enkelte av rutene kan ha noe løst fjell/stein. Vi anbefaler derfor bruk av hjelm. Lengst sør på klippen er det laget et snufeste nær bakken. Her kan du repetere rutiner for å snu på toppen av rutene.

Området brukes til beite for villsau og geiter. Vær obs på at geitene lett klatrer opp til grad 3+ og tygger på alt som ser interessant ut (tau, hansker, niste, sko, slynger, barn etc).

Bakgrunn og status

Feltet ble «oppdaget» av Øystein og Bakkeng våren 2019. Siden da har Wild Voss samarbeidet med Voss Klatrarlag om å rense fjell og etablere boltede klatreruter som passer for både ferske og mer erfarne klatrere. Feltet er under utvikling, og det ligger an til at antall ruter vil øke til om lag 40 i løpet av et par år. Noen av rutene bærer preg av pågående feltutvikling. Det vil si at noen tak kan være støvete eller skitne. Ta gjerne med deg en børste opp i veggen og bidra med pussing!

Ruter og sektorer

«Fossesektoren» er lett synlig fra parkeringsplassen, og avgrenses mot sør av elva Breimo sitt flotte fossefall. Denne delen av veggen tørker svært raskt etter regnvær. Ved foten av rutene er det etablert bålplass med benker. 50 meter nord for leirplassen ligger en utedo. Følg faste tau langs fossen for å komme til toppen av klippen (vær forsiktig ved stor vannføring i fossen).

Anbefalte ruter:

«Pandemi Terapi» (5-), «Dia Gon Alen» (5+) og «Villsau (6+)». De naturlige sikrede rutene «Lambada» (5-) og «Spesielt Interessert direkte» (4) kan også anbefales.

Enkel klatrefører for Staup. Sektor sør, oppdatert per mai 2021.
Staup, sørlige del. Fossesektoren og Storspeilet. Utedo nede til høyre i bildet.

Sektor «Storspeilet» ligger like til høyre for «Fossesektoren». Her finnes et pent knippe moderat vanskelige boltede ruter. Flere av dem holder høy kvalitet med vedvarende klatring på små lister. Tilkomst til toppen av rutene via oppgang langs fossen.

Anbefalte ruter

«Ei rute til Marte» (6-), «Vossafår» (6) og «Mr puss og børst» (7).

«Sektor nord» ligger i motsatt ende av klippen, nær sauefjøset. Her finnes feltets eneste rute som går over to taulengder. Den heter «Brent av sola» (4-, 5-), og er ca 28 m lang. Det er etablert et fast tau til ei hylle som gir tilgang til å rigge topptau på noen av de kortere rutene. Her er det flere ruter under utvikling. Det mangler i skrivende stund en brukbar fører for denne sektoren. Det er etablert en benk ved foten av rutene.

Anbefalte ruter

«Brent av sola» (5-), «Kohort» (5-), «Laban» (4-).

Sektor nord, oversiktsbilde. Her er flere ruter under utvikling. «Brent av sola» følger det reine feltet til topps.
Sektor nord. Ruta «Brent av solen» er den lengste på Staup, og starter like ved benken.

Klatrefører for Staup

Feltet er under stadig utvikling, og det finnes ingen fullstendig oppdatert fører for feltet. Vi har den beste tilgjengelige klatreføreren for Staup, og den kan du laste ned gratis her:


Vil du prøve klatring?

Klatring er for alle! Vi har klatreopplevelser som og klatrekurs som passer for ditt nivå.

Slik kommer du deg til Staup

Klatreklippene på Staup (Google maps) kommer du til ved å kjøre E16 ut av Voss i retning Gudvangen i ca 7 km. Ved avkjøringa til Smalahovetunet, ta av mot venstre (motsatt side av veien) opp den bratte grusbakken. Parkering på toppen, på venstre side før brua. NB! Vis hensyn til beitedyr langs grusvegen! Lukk grinder bak deg.

Camping

Som utgangspunkt det er ikke lov å campe på Staup. Steder er bruk for beitedyr, og elve er drikkevannskilden for grunneier. Pass på ikke la dopapir, boss eller matrester i område.

Mer info

Følg gjerne med på Facebook-gruppa «Klatring i Vossaområdet» for status i utviklingen av klatringa på Staup. Her kan du også finne klatrepartner.

Relaterte innlegg

Photo_Jon_Hunnålvatn_Tøn-09869 (1)

Rappell: metoder og sikkerhetsmomenter

Ski og tog i Raundalen

Ski og tog i Raundalen (med video)

Sportsklatring på Bolstad, Voss.

Klatring på Bolstad (Nåli)