På tur over Vossaskavlen i mars

Hvordan lese værvarselet for påsken?

Været betyr mye for turopplevelsen. Derfor er værvarselet en viktig del av turplanlegginga. Men forstår vi egentlig værvarselet godt nok? Mine erfaringer tilsier at tre personer som sjekker værmeldinga for samme sted vil få tre ulike oppfatninger av hvilket vær som er meldt. I denne teksten ser jeg nærmere på værvarselet for første del av påska og hvordan det kan leses og tolkes.

Påskestemning i fjellet. Fra turen «I Nansen sine skispor over Vossaskavlen».

Det har vært en vinter med lite snø, og mange er usikre på om det er noen vits i å ta turen til fjells i påsken i det hele tatt. Jeg har selv hytte ved Reimegrend i Raundalen, og sliter med de samme spørsmålene. Er det skiføre? Hvordan blir været? La oss ta en titt.

SeNorge

På nettstedet senorge.no finnes oppdaterte data om snødybder, nysnømengder og skiføre her til lands. Bildet nedenfor viser status for skiføret nær Raundalen akkurat nå.

senorge.no om snø og skiføre
På senorge.no finnes data om snø og skiføre. Og mye annet.

Vi ser at det er skiføre omtrent fra Reimegrend og østover, men at det er fuktig snø i dalførene. Bildet nedenfor er også henta fra senorge.no og viser snødybdene i det samme området akkurat nå.

Snødybder raundalen
Snødybder i området nær Raundalen. Henta fra senorge.no.

Hvis jeg hadde aktivert menyvalget «Snømengde i prosent» så ville jeg ha sett at det er mye mindre snø enn det som er normalt for årstida. Men det vet jeg fra før. Konklusjon: Det er mulig å finne skiføre i Raundalen – men det er ikke mye snø. Hvordan vil utviklinga bli? Det er på tide å sjekke værvarselet.

Værvarsel = yr.no

Når du skal sjekke værvarselet, så er min krystallklare oppfordring: Bruk yr.no! Der finner du den værinformasjonen du trenger, uansett om du bruker app på mobil eller de nye nettsidene. Her er oversiktsbildet for dagens værmelding for Mjølfjell Ungdomsherberge, øverst i Raundalen:

Værvarsel Mjølfjell
Værvarselet for Mjølfjell Ungdomsherberge. Dyster lesning? Klikk på bildet for å komme til yr.no.

Førsteinntrykket er at begynnelsen av påskeferien ser temmelig grå og dyster ut! Her ligger det an til mye nedbør, mildvær og skydekke. MEN: Jeg kan ikke trekke noen tydelige konklusjoner fra dette oversiktsbildet. Jeg må dykke dypere ned i materien. Jeg forfølger to spor:

  1. Hvordan har været vært det siste døgnet? Har det snødd?
  2. Er det håp om å få såkalte «værvinduer» de neste dagene? Altså glimt av godvær?

Jeg finner svaret på spørsmål 1 først. Da klikker jeg menyvalget «I nærheten», og får opp en oversikt over målestasjoner i området:

varsel

Jeg klikker på Mjølfjell UH, og velger «Siste 24 timer». Da får jeg fram følgende oppløftende informasjon:

mjølfjell værvarsel
De nærmeste målestasjonene ved Mjølfjell Ungdomsherberge. Klikk på bildet for å komme til yr.no.
varsel mjølfjell
Værdata siste 24t for Mjølfjell Ungdomsherberge. Nysnø!

Situasjonen det siste døgnet er altså at det var mildvær på dagtid i går, men at det har kommet et pent påfyll med nysnø i natt. Flott! Da er jeg interessert i å se nærmere på spørsmål 2: Er det håp om å få noen værvinduer de neste dagene?

Hvordan forstå værmeldinga?

Jeg går tilbake til oversiktsbildet for værmeldinga for Ungdomsherberget og klikker på menyvalget «Graf».

Meteogram med værmelding for Mjølfjell Ungdomsherberge fram til langfredag.

Jeg får fram et forenklet meteogram som viser den forventede værutviklinga time for time de neste dagene. Her ligger det mye informasjon. Jeg har delt bildet i tre deler – og kommenterer hver del for seg. Dette er selvsagt subjektive tolkninger gjort av en amatør, så les med en klype salt.

Periode 1: Ei palmehelg med værvindu!

Vær

De første tre dagene blir det skiftende vær. Temperaturen skal variere mellom minusgrader og plussgrader. Det blir både regn og snø, med glimt av klarvær. Nedbørssøylene fredag tyder på stort utfallsrom i nedbørsmengdene. I verste fall blir det høljregn, i beste fall bare litt regn. Lørdag blir det generelt kaldere, med lettere vær og mindre vind. Den sterke vårsola varmer opp den ellers kjølige lufta midt på dagen lørdag. Søndag formiddag skyer det til, og det blir lett regn/sludd utover dagen.

Snøforhold

Det ser ut til at torsdagen leverer bygevær med nysnø over ca 700m det meste av dagen, etterfulgt av oppklarning og lavere temperatur. Det er bra, for da vil den våte nysnøen fryse til og samle kulde. Fredag vil mildværet smelte det meste av nysnøen der det var barmark tidligere i uka. Der nysnøen torsdag la seg på en såle av gammel snø, vil mye av nysnøen klare seg. Et lite påfyll av snø natt til lørdag og lørdag formiddag kan sikre godt skiføre på lørdag, i hvert fall over 700-800m.

Stalltipset i periode 1

Dra på topptur lørdag! Solgløttene kan gjøre snøen bløt i sørvendte heng, men i nord- og østvendte himmelretninger vil det være fint skiføre over ca 800m hele dagen. Skredfaren blir neppe særlig stor, da nysnøen har kommet på gunstige temperaturer med lite vind. Følg likevel med på varsom.no for å være sikker på at du har forstått forholdene rett.

Periode 2: Varmfronten kommer!

Vær

Vi ser av grafen at det blir nokså trist vær mandag og tirsdag. En varmfront med vind fra sør og sørøst gir litt regn og skya vær det meste av tida. Grått og trist, ser det ut til.

Snøforhold

Mildværet vil påvirke snødekket og gjøre det vått. Nysnøen som landet på barmark i periode 1 vil for det meste smelte vekk. Over 700-800m er det sannsynlig at noe av nysnøen vil overleve. Mot kvelden tirsdag er det håp om å få noe våt nysnø ned til 700m, men neppe mengder av betydning.

Stalltipset i periode 2

Bygg snømann og snøborg og ha snøballkrig! Tørk klærne foran peisen mens du drikker kakao og spiller brettspill. Les en god bok.

Periode 3: Håp om bedring!

Vær

Det viktigste å huske her er at dette er langt fram i tid, så varslene er fortsatt usikre. Det ser ut til å bli roligere vind og kaldere vær, men det kan endre seg.

Snøforhold

Med litt flaks får vi tilfrysing av den våte snøen fra mildværet mandag til tirsdag, gjerne med et dryss av tørr nysnø oppå. Da blir det godt skiføre, særlig over tregrensa.

Stalltipset i periode 3

Ta toget til Uppsete og følg merka løype på dagstur til Kaldavasshytta. Hvis været slår til med sol, så prøv deg på en langtur i høyfjellet – der vil det nå være bedre snøforhold enn noen gang tidligere i vinter. Vikafjellet og fjella nær Jordalen vil også ha gode snøforhold fortsatt.

Generelle råd om å håndtere været i påskefjellet

Påskevær Jordalen
Topptur i vekslende påskevær. Sol det ene øyeblikket, tett snødrev det neste. Fra Jordalen.

Vær utstyrt for værskiftet

Påskefjellet kan være lunefullt – først og fremst på grunn av den sterke sola. Når sola skinner og det er lunt og trivelig under tregrensa, er det fristende å legge igjen viktig turutstyr og ekstra klær. Vær obs på at det kan skye til brått, gjerne med tilhørende snøbyger. Da er det lett å bli overraska. Følg med på hastigheten på skyene og legg merke til om det fyker fra toppene rundt deg. Da bør du være utstyrt for snøfokk og vind, også under tregrensa. Sterk vind og snøfokk i høyden er et tegn på at det er turbulent vær og kald luft i høyere luftlag.

Husk solkrem og solbriller

Sola er sterk – også når det er delvis skya. Det er lett å bli snøblind på dager med skya vær – særlig over tregrensa. Huden vår er dårlig tilpassa sterk sol, og nysnø reflekterer opptil 90 % av solstrålene. Solkrem er helt nødvendig!

Vi har laget et attraktivt turprogram for deg som ønsker en aktiv påskeferie med ski på beina. Full oversikt får du i arrangementoversikten vår på Facebook. Ta en titt!

God påske!

Relaterte innlegg

Ski og tog i Raundalen

Ski og tog i Raundalen (med video)

Topptur ved skredfare 3

Topptur ved skredfare 3

toppturkurs

På toppturkurs med Wild Voss