De beste stedene for klatring på Voss

Ekstremsportbygda Voss er kjent for elvepadling, rafting, luftsport, stisykling og ski. Men visste du at Voss også har buldring, sportsklatring og fjellklatring av høy kvalitet? For deg som foretrekker bratt friluftsliv på solvarm klippe finnes det rikelig med klatremuligheter. Her er våre anbefalinger og tips til den beste klatringa på Voss.

Ekstremsportbygda Voss er kjent for elvepadling, rafting, luftsport, stisykling og ski. Men visste du at Voss også har buldring, sportsklatring og fjellklatring av høy kvalitet? For deg som foretrekker bratt friluftsliv på solvarm klippe finnes det rikelig med klatremuligheter. Her er våre anbefalinger og tips til den beste klatringa på Voss.

Hopp direkte til:

Staup (Staupsberget) – Bolstad (Nåli) – Østpillaren på Lønahorgi – Møn

Hopp direkte til:

Tips til regnværsdagen

Vi har valgt ut fire klatrefelt som vi trygt kan anbefale til deg som er på jakt etter flott klatring på Voss. På Voss finnes klatring for alle nivåer og interesser! For hvert klatrefelt kan du klikke deg videre til en grundigere beskrivelse av klatringa, anbefalte ruter, bilder, veibeskrivelse og kilder til mer informasjon.

Få også med deg de to siste avsnittene, som handler om skikk og bruk og hva du kan gjøre istedenfor å klatre på regnværsdagene.

Hos Wild Voss er gode råd gratis, så du kan alltid kontakte oss hvis du har spørsmål om klatreforholdene, ruter, nødvendig utstyr eller annet.

Interessert i å lære mer eller oppleve klatring for første gang?

Sjekk ut vårt tilbud av klatrekurs og klatreopplevelser

De fire beste klatrefeltene på Voss

Staup (Staupsberget)

Klatring på Staup en solskinnsdag

Staup er en nyutviklet og naturskjønn lavlandsklippe med kort anmarsj. Her finner du både boltede og naturlig sikrede ruter. Perfekt for ferske klatrere og barnefamilier!

Her finner du informasjon og klatrefører for Staup.

Bolstad (Nåli)

Klatring på topptau ved Tunnelveggen, Bolstad.

En imponerende fjellvegg med lett tilgjengelige boltede ruter av ypperste kvalitet. Her finner du noen av Vestlandets flotteste boltede ruter over flere taulengder. Et mekka for rutinerte sportsklatrere!

Les mer om klatringa på Bolstad her.

Østpillaren på Lønahorgi

Klatring på Østpillaren, Lønahorgi

På Østpillaren til Lønahorgi finner du risslinjer med høy fjellkvalitet i mektige omgivelser. Rutene har en lengde på 3-5 taulengder. Her er mulighetene fortsatt store for førstebestigninger. Den formasjonsrike bergarten byr på lett, velsikret fjellklatring med rappellretur. Perfekt trening til alpine klatreturer!

Her finner du informasjon og klatrefører for klatringa på Lønahorgi.

Møn

Buldring på Listesteinen, Møn.

Her finner du lett tilgjengelig buldring på utsøkt stein like utenfor Voss. Feltet egner seg godt for en sosial og intensiv buldreøkt sammen med gode venner. Skogterrenget og de lavere steinene byr på fine lekeområder for barn.

Les mer om buldring på Møn.

Her finner du klatring på Voss

Kart over klatring på Voss: 1. Staup, 2. Bolstad, 3. Lønahorgi, 4. Møn. Trykk for større bilde.

Skikk og bruk på klatrefeltet

Husk at klatring stort sett foregår på noen andres eiendom. Allemannsretten gir deg lov til å klatre, men du må likevel respektere grunneierne og vise hensyn:

  • Plukk med deg alt søppel, inkludert matrester. Plukk gjerne med deg andres søppel også.
  • Bålfyring er generelt ikke tillatt noe sted i sommerhalvåret. Hvis du vurderer det som helt trygt, så bruk etablerte bålplasser og ta med deg egen ved. Slukk alltid skikkelig før du drar.
  • Må du på do? Fjern deg fra sti, vei og klatreklippe, styr godt unna bekker og vassdrag og ikke la dopapir ligge igjen. Dekk til eller grav ned bæsjen din.
  • Ikke stress eller forstyrr beitedyr. Det gjelder også på bilturen til klatringa. Hunder holdes i bånd. Lukk grinder.
  • Parker slik at andre kommer seg fram. Betal p-avgift.
  • Vil du sette opp telt eller overnatte? Det kan du gjøre hvis du er i utmark og langt nok unna hus og hytter. I tvil? Spør grunneier først.
  • Unngå unødig støy på klatrefeltet.

Tips til regnværsdagen

Sticky buldresenter i Strandavegen finner du buldring for alle nivåer, i et ujålete lokale der det handler om å holde klatreformen og fingerstyrken ved like, utveksle oppmuntrende tilrop og samle tips om hva som ellers rører seg i klatremiljøet. Tvers over gata finner du Alpino Pizzeria, dermed er det en smal sak å stille sulten etter buldreøkta.

Voss Bowling byr på bowlingbaner, dart, biljard og servering av både mat og drikke. En super innendørs lekepark for barna sørger for at alle aldersgrupper finner noe å glede seg til her.

Vossabadet byr på tre bassenger av ulike lengde, stupetårn, vannsklie og badstu. Attraktivt sted for restitusjon, velvære og generell kroppspleie.

Heng ut på Tre Brør kafé og bar (Facebook-side) på torget. Sikre deg et hjørnebord under parasollene på utsiden, og sørg for et jevnt tilsig av kaffe og andre godbiter mens du glaner på alle de interessante folka som tråkker forbi. Er det skikkelig surt vær, så bør du vurdere å trekke inn i baren i kjelleren og studere utvalget av lokalt produsert øl og sider.

Relaterte innlegg

20240125_113756

Lære om snødekke-undersøkelse på observasjonstur med Wild Voss.

Photo_Jon_Hunnålvatn_Tøn-09869 (1)

Rappell: metoder og sikkerhetsmomenter

ski-train-cover

Ski og tog i Raundalen (med video)