Skredkonferansen 2021 – hva lærte vi?

Skredkonferansen 2021 er over – og vi vender hjem med mye ny kunnskap. Her deler vi våre nyttigste tips og lærdom etter konferansen!

Hva var det viktigste vi lærte på årets snøskredkonferanse på Gol? Her deler vi noen nyttige tips om læringsressurser, skredfag og planleggingsverktøy.

Vil du lære mer om skred og trygge veivalg? Sjekk ut vinterens kurstilbud på våre nettsider!

skredkonferansen

Carlos og jeg kom hjem fra snøskredkonferansen på Gol søndag kveld. Bak oss lå fire dager med faglig påfyll fra ekspertise fra en rekke fagfelt knytta til skred og friluftsliv: snøskredforskning, snøskredvarsling, redningstjenesten, utdanningsinstitusjoner, frivillige organisasjoner, utstyrsprodusenter og profesjonelle guider. Behovet for å samle tankene og formulere de viktigste læringspunktene er åpenbart. Her får du vår høyst subjektive analyse.

AvaLife – gratis verktøy for søk og redning i snøskred

Manuel Genswein er en Sveitsisk ekspert på metoder for søk og redning i snøskred. Genswein står bak nettstedet MountainSafety.info – en kunnskapsbase full av pålitelige læringsressurser om sikkerhet i fjellet. På konferansen presenterte han AvaLife – et nytt verktøy for søk og redning i snøskred. AvaLife både ser ut som og fungerer som et flytskjema. Flytskjemaet kan sees på som en «protokoll» eller «oppskrift» for hvordan tilgjengelige redningsmannskaper skal utnyttes best mulig i snøskredulykker der flere er begravd.

mountainsafety.info finner du det nedlastbare flytskjemaet AvaLife.

AvaLife kan lastes ned gratis på MountainSafety.info. Det eneste du trenger å gjøre er å registrere en brukerprofil, logge inn, gå til hovedsiden og klikke AvaLife. Derfra er veien kort til å skaffe seg en pdf-versjon av flytskjemaet. For de fleste av oss er det AvaLife Companion Rescue som er riktig versjon.

Noen hovedpunkter fra AvaLife-skjemaet:

 • Prioriter hastighet foran presisjon i første fase av søket. Skaff deg situasjonsforståelse! Utfør overflatesøk og informasjonsinnhenting fra eventuelle personer i overflaten.
 • Definer primært søkeområde og søk først i områder av skredbanen der det er størst sannsynlighet for at skredtatte kan ha overlevd.
 • Prioriter raskest mulig lokalisering og utgraving av dem som har best odds for å overleve!
 • Pasienter som puster selv og ikke har livstruende skader skal bare delvis frigjøres fra snøen dersom andre fortsatt ligger begravd.
 • Pasienter som ikke puster skal ha 5 innblåsinger ved start hjerte-lungeredning (HLR).
 • Behandling av pasienter som trolig har fått hjertestans som følge av asfyksi skal behandles ulikt pasienter som kan ha fått hjertestans som følge av nedkjøling.

Bli med i Care-panelet!

Ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, finnes det en forskningsavdeling som heter CARE: «Centre for Avalanche Research and Education. Der finner vi noen kloke hoder som forsker på vår atferd i skredterreng. Et sentralt tema i forskningen deres er beslutningstaking under usikkerhet – høyst relevant for alle oss som liker skiturer i vinterfjellet.

Markus Landrø, Audun Hetland og Andrea Mannberg står i spissen for et stort prosjekt som handler om å samle og strukturere data om toppturinteresserte over lang tid. De jobber nå for å etablere det de kaller CARE-panelet. Det skal bestå av opptil 10 000 toppturinteresserte som på frivillig basis bidrar med innrapportering av egen turaktivitet og deltar i spørreundersøkelser. Datafangsten skal foregå over hele 10 år. Det vil skape et stort datagrunnlag som kan føre til mye interessant forskning.

Videopresentasjon av prosjektet:

https://vimeo.com/396325238

Du kan bidra i dette prosjektet! Les mer om CARE-panelet og meld deg til tjeneste.

Faktaark for fordypning i skredlære på varsom.no

Lurer du på hvordan du skal lese og forstå skredvarselet? Kanskje du vil friske opp kunnskapen om hvordan man identifiserer svake lag i snødekket? Eller kanskje du er spesielt interessert i værmønstre og skredvær? NVE har laget et utvalg lettleste og kortfattede faktaark som går i dybden på utvalgte temaer. Helt klart vel verdt å ta en titt på, særlig for deg som allerede har vært på et skredkurs og kan det grunnleggende.

skredvær

Ulykkesdatabasen.no – bidra til å forhindre ulykker!

I mange år har Norges Klatreforbund (NKF) og Norsk Fjellsportforum (NF) jobbet med å kartlegge og registrere ulykker og nestenulykker – hovedsakelig knytta til klatring og fjellsport. Rapportene fra slike hendelser arkiveres elektronisk og kan hentes ut av hvem som helst. Informasjonen som finnes i rapportene kan gi verdifull innsikt om hva som fører til ulykker, og hva en selv kan eller bør gjøre for å unngå å havne i lignende situasjoner.

ulykkesdatabasen

Nå har systemet fått seg et ansiktsløft. Med forbedret brukervennlighet har det blitt raskere og enklere å registrere hendelsene. I ulykkesdatabasen kan du søke på ulike parametere og finne fram til rapporter for den kategorien av hendelser du er spesielt interessert i – for eksempel fjellklatring.

ulykkesrapport

Aktive fjellfolk og toppturentusiaster vil sannsynligvis komme bort i situasjoner der det kunne ha gått galt – eller bli involvert i ulykkeshendelser. Ved å rapportere inn til ulykkesdatabasen.no bidrar du til at dine dyrekjøpte erfaringer kan bli nyttige for mange flere!

Varsom RegObs – stadig bedre!

Har du tatt i bruk Varsom RegObs-appen? Ikke? Da er det bare én ting å gjøre – installer og ta den i bruk! Her er noen skjermbilder som viser noen av de interessante egenskapene ved RegObs. Noen av mulighetene var kanskje ukjente for deg?

Skjermbilder fra Varsom RegObs-appen. Ditt viktigste snøskredverktøy!

Her er et utvalg av de nyttigste funksjonene til Varsom RegObs-appen:

 • Finn ut hvor du er i forhold til skredterrenget ved hjelp av bratthetskart med utløp.
 • Les innrapporterte observasjoner gjort av observatører og turfolk i ditt turområde.
 • Bruk kartsenter-funksjonen til å få kartdata fra et sted nær deg, inkludert posisjon, bratthet, høyde over havet, avstand til din posisjon med mer.
 • Legg inn observasjoner ved å klikke den oransje pluss-knappen nede til høyre.
 • Kartsenterets faktaboks nede til venstre kan kopieres og deles ved et enkelt klikk.

SeNorge – betaversjon av et nytt og forbedret snøkart!

Du har kanskje brukt senorge.no før? Det er et interessant og nyttig kartverktøy som gir deg mulighet til å finne sanntidsdata om snødekkets tilstand (dybde, fuktighet, nysnø m.m) og distribusjon i terrenget. I den nye beta-versjonen har du i tillegg mulighet til å aktivere kartlag som også viser bratthet og utløpsområder for skred.

senorge

En nyttig funksjon i kartverktøyet er muligheten til å velge seg et punkt du er interessert i, og analysere tendensen i utviklingen av snødekket for dette spesifikke stedet – både tilbake i tid og framover i tid.

senorge-kart

Blir det skiføre til helga? Klar for å planlegge tur? På SeNorge finner du mye av informasjonen du trenger.

Vinteren nærmer seg, og vi ser at snøen legger seg i fjellet. Herlig! Ved inngangen til en ny, lang vintersesong ser vi fram til å ta i bruk vår nye kunnskap på våre kurs og føringsturer.

Vil du lære mer om snøskred og trygge veivalg? Sjekk ut vinterens kurstilbud på våre nettsider!

Relaterte innlegg

20240125_113756

Lære om snødekke-undersøkelse på observasjonstur med Wild Voss.

Topptur ved skredfare 3

Topptur ved skredfare 3

Horndalsnuten i bakgrunnen.

Unngå snøskred på vårskituren